_
_
_
_
_
AGENDA

Alemanya pren la Sala Beckett

TEATRE ALEMANY CONTEMPORANI

Sala Beckett

Fins al 13 de març / 18 euros

La Sala Beckett programa fins al 13 de març dues obres de teatre alemany contemporani, Gos, dona home, de Sibylle Berg, i En estat d'excepció, de Falk Richter. Tracten el món de la parella d'una manera desacomplexada, i llancen una mirada crítica a les convencions de la societat actual. La primera la dirigeix Rafa Cruz, i la segona, Ricard Gázquez. Ambdós s'han unit per l'ocasió sota el segell Low Cost Projekt, de manera que les obres comparteixen escenografia, i un mateix repartiment integrat pels actors Jordi Figueras, Carme González i Guillem Motos. A més, el Goethe Institut de Barcelona ha col·laborat en les traduccions, realitzades per Albert Tola.

Rafa Cruz dirigeix 'Gos, dona, home' i, Ricard Gázquez, 'En estat d'excepció'

Gos, dona, home es representarà els dimecres, els divendres i els dissabtes, i la protagonitzen un home i una dona solters al voltant de la quarantena. Es coneixen a través d'una cita a cegues organitzada per una agència matrimonial i comencen una relació, més per ganes de sortir de l'avorriment que per amor vertader. Un bon dia, tot caminant pel carrer, es creuen un gos i decideixen emportar-se'l a casa. Fins aquí, tot normal. El que passa és que l'animal es converteix en el narrador de l'obra, i descriu el comportament dels seus amos sense cap mirament. "És una comèdia molt àcida que mostra com les parelles s'acaben ajuntant per necessitat", diu Cruz. En total, són 60 minuts d'espectacle sobre la por a la soledat on la monotonia s'instal·la en les relacions sexuals, en les conversacions i, així, en tots els àmbits de la vida dels protagonistes.

"Ella és la típica dona sola desesperada, però el vertader histèric de la funció és l'home", continua explicant el director. Motos interpreta l'animal, i la seva veu en off retrona per tot l'escenari, despullant les actuacions de la parella. "Hi ha un joc de miralls, quan faig de gos em sento com un fill, i quan faig de fill tracto els pares com a gossos", reflexiona l'actor.

Es refereix a En estat d'excepció, on, fent un salt interpretatiu, dóna vida a un adolescent que viu aïllat amb els seus pares en una urbanització de luxe. Són d'origen humil, es van haver d'esforçar molt per assolir aquesta posició social, i viuen amb por de perdre-ho tot. Una broma absurda acabarà per convertir-se en el seu botxí, fent trontollar la bombolla de comoditat a la qual estan avesats. "És una obra de suspens, transcorre en una atmosfera futurista, amb més coses que s'insinuen que no pas les que es mostren en un primer moment", explica Gázquez, alhora que recorda que Richter és un dels autors més celebrats del teatre alemany contemporani. Es representarà els dijous, els dissabtes i els diumenges.

Toni Casares, director de la Sala Beckett, proposa un joc: anar a veure els dos muntatges i teixir ponts ja que, des de diverses perspectives, Berg i Richter llancen una crítica mordaç sobre la societat del benestar.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_