_
_
_
_
_

E-book

Diu Plató que Teut va oferir al faraó Tamus un invent: les lletres.

- I això per què serveix? - va voler saber l'home més poderós del regne.

- Amb les lletres, els homes podran guardar tot allò que considerin important i no oblidar-ho.

- Fuig d'aquí. El que em portes no faria sinó matar la memòria, de manera que en realitat multiplicaria els oblits.

El mite de Teut i Tamus (al Fedre) permet veure que sempre hi ha hagut, per dir-ho amb paraules d'Umberto Eco, apocalíptics i integrats. Els primers desconfien de qualsevol innovació que modifiqui l'ordre existent. El faraó malfiava de les lletres, avui hi ha qui maleeix l'e-book. Si més no, el llibre electrònic permetrà millorar la connexió entre editor i lector, mediatitzada pel distribuïdor i el llibreter. Un llibreter a qui no es pot demanar que sigui també màrtir. El disparat número de títols que s'editen cada any fa impossible (o molt difícil) la llibreria de fons. Els volums, com el seu nom indica, ocupen un espai cada vegada més car sense que, molt sovint, hi hagi demanda per tots . I així no hi ha qui trobi un llibre amb més de sis mesos de vida.

La distribució electrònica era ara un ajut parcial. Iberlibro, per exemple, facilita l'adquisició de volums editats ja fa temps inclosos els exhaurits. Però amb l'inconvenient que el transport és car. Un llibre amb un preu, per exemple, de 3 euros (molts de butxaca) acaba costant el triple al comprador. Clar, caldrà un procés d'aprenentatge per substituir el costum de fer lliscar la mirada pels lloms ordenats, d'allargar la mà i agafar l'exemplar del prestatge, llegir-ne la solapa, apreciar la textura de la portada, olorar la tinta encara fresca.

Comença l'article amb "diu Plató" i no "deia". I és així gràcies a les lletres, que mantenen viva la seva paraula. De la mateixa manera que l'escriptura no va matar la memòria, l'e-book no acabarà amb el llibre: al contrari, li donarà més llarga vida. Ens proporcionarà una memòria més duradora, un saber més ample i potent. Es comprèn la malfiança del faraó: el poder ha mirat sempre amb recel el saber i la memòria que fan els homes lliures.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_