_
_
_
_
_
AGENDA

Homenatge teatral a Maragall

JOAN MARAGALL,

LA LLEI DE L'AMOR

Teatre Municipal de Girona

9 i 10 d'octubre

Teatre Nacional de Catalunya

del 14 al 31 d'octubre

Del poeta al periodista, del ciutadà compromès a l'home que, tot i estar casat, pensa en una altra dona. L'escriptura i els pensaments de Joan Maragall no es limiten al poema la Vaca Cega o al vers "Adéu, Espanya!", que tant repeteixen encara els polítics. Quan es compleixen 150 anys del seu naixement, s'estrena Joan Maragall, la llei d'amor, un recorregut per la biografia i l'obra del prolífic escriptor. L'espectacle serà al Temporada Alta de Girona dissabte i diumenge. Després, es traslladarà del 14 al 31 d'octubre al Teatre Nacional de Catalunya. El dirigeix Joan Ollé, un expert en muntatges d'aquestes característiques, ja que és el cinquè cop que adapta l'obra literària d'un autor a un espectacle teatral.

A l'escenari, la veu la posaran Montserrat Carulla, Joan Anguera, Àngels Poch i Vicky Peña, entre d'altres. El cant, el cor Lieder Càmera. I, els moviments, la ballarina Rosa Muñoz.

"El concebo com un mosaic que reflecteix des del seu naixement fins a la mort", explica Ollé. Un puzle on conviuen diverses peces entre episodis vitals i idees clau, ordenades de manera cronològica. Així, en la primera part es repassa l'infantesa, la decisió de ser poeta, els primers amics, el descobriment de l'amor. I, sobretot, el vitalisme nietzscheà que impregnava les seves creacions.

En canvi, a la segona, hi té un paper rellevant la política. Amb poemes coneguts com Oda a Espanya, però també amb una selecció dels més de 450 textos que va escriure en prosa. Així, s'hi insereixen fragments periodístics com l'article "L'església cremada". "Si el Papa el llegís encara el qualificaria de revolucionari", explica Ollé. Cartes a Unamuno i Cambó. O uns versos dedicats a una enigmàtica Haydé, "que no era la seva dona", diu amb humor el director.

La llei d'amor del títol remet a la filosofia vital de Maragall; un home acomodat que proclamava l'estima a l'adversari com a solució a tot. Ja fos l'encaix a Espanya o la fi de les bombes a la Setmana Tràgica. "Un all you need is love dels Beatles avançat", diu Ollé.

L'homenatge a Maragall no acaba aquí: l'any vinent se celebren 100 anys de la seva mort i el TNC ja prepara una versió del comte Arnau.

Estrenes al Temporada Alta

L'espectacle dedicat

a Joan Maragall no és l'única estrena d'aquesta edició del Festival Temporada Alta. Fins al 12 de setembre,

Girona i Salt seran un focus de propostes escèniques. Demà s'estrena Èdip Rei del Pop, de Marta Gil Polo i Albert Tola. El dissabte 16 d'octubre, Nadie lo quiere creer (La patria de los espectros), d'Eusebio Calonge. El 22 d'octubre, Bashir Lazhar, muntatge dirigit per Magda Puyo, que es traslladarà després a la Sala Beckett.

O el 28, Tots els noms, de María Muñoz. Però també hi són presents obres que es veuen per primera

vegada a tot l'Estat: El 12 d'aquest mes, Sweet William, del prestigiós actor anglès Michael Pennington.

El 19, Gardenia, d'Alain Platel i Frank Van Laecke. I el 31, Persona. Marilyn, e Krystian Lupa. A més, a la programació, els concerts de música també hi tenen un paper important: hi actuaran Bebe, Fito y Fitipaldis, Els Pets, Jorge Drexler i Estrella Morente.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_