_
_
_
_
_
EL PROGRAMA / Arts escèniques

De La Seca a la Ciutadella i al Castell

Destaquen les propostes de circ que arriben de Sant Petersburg, ciutat convidada

Enguany, la programació d'arts escèniques al carrer de la Mercè és tan atractiva com per plantejar-se un canvi de plans en el cas de tenir previst fugir de la ciutat aquest cap de setmana. Diversos racons del castell de Montjuïc i del parc de la Ciutadella acolliran els dies 24 i 25 més d'una cinquantena de propostes, d'entre les quals destaquen les que ens arriben de Sant Petersburg, la ciutat convidada pel MAC —el festival Mercè Arts de Carrer— i gran capital russa de les arts i, sobretot, de la dansa, el circ i la música.

Al Castell s'hi instal·larà el gruix de les propostes de circ. A la carpa del Fossat de Santa Eulàlia, en funcions de matí i tarda, hi trobareu els plats forts: la companyia de pallassos Licedei de Sant Petersburg, fundada pel clown rus Slava Polunin (membre de la família del Cirque du Soleil durant quinze anys) torna a Barcelona amb el seu estil propi de clown poètic; d'altra banda, l'exfurer Hansel Cereza dirigeix el Combinat de Circ, espectacle que reuneix un munt d'artistes de la disciplina entre els quals destaquen els que vénen del Bolshoi St. Petersburg Circus: hula-hoops, cintes, trapezis de gran balanç o acrobàcies en una variant del quadrant aeri per part dels russos s'alternaran amb els equilibris sobre bastons de l'alemany Danilo Marder, els malabarismes de l'ucraïnès Alexandr Koblykov, capaç de manipular deu pilotes alhora, o els equilibris acrobàtics dels també ucraïnesos Mykola Schcherbak i Sergii Popov, guanyadors d'una de les medalles d'or de l'última edició del Festival Mondial du Cirque de Demain de París. Al vespre, una altra proposta engrescadora: el 15è Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris, que aquest any s'avança amb Circumstàncies.

La dansa es diversifica en estils i espais i la màgia tindrà també un lloc destacat

Més circ a l'Escenari Català, situat també al Fossat, i presentat per Marcel Escolano, integrant de la companyia Los Galindos: l'espectacle Todo rebota del malabarista Fernando Pose, que protagonitzarà un número de pilotes de rebot sobre una estructura dinàmica; Plecs del col·lectiu Enfila't, un muntatge amb tres acròbates, un músic i un escenari de paper; i l'espectacle de varietats de circ Cabaret Elegance del quartet masculí Els elegants.

Els jardins del Timbaler del Bruc —seguim al Fossat del castell— hi ha programats els espectacles de titelles. Jordi Regot i el Centre de Titelles del Vallès presentaran Strings & Circus on els titelles són funàmbuls, forçuts o encantadors de serps, tots amb un domini absolut de les tècniques del circ. La jove companyia russa Handmade ofererirà una proposta escènica singular, Circus.

Al costat oest del Fossat, l'anomenat Racó Poètic, tres espectacles més també de circ: The Magicomic Show de Gròmic, humor visual a partir de la figura d'un rodamón; Until now dels britànics Mimbre o l'aventura acrobàtica de tres noies amb cinc maletes dirigida pel clown català Leandre Ribera; Gris de la parella gironina Los Corcoles dedicada al funambulisme des d'una perspectiva contemporània. I d'un lloc a l'altre del recinte, tres propostes itinerants: El general Bum Bum (Quimet Pla) i la seva tropa des de l'entrada del castell i pel camí del Fossat aniran contant històries populars; la Troupe Màgica de Miquel Crespi, excomponent de La Cubana, farà números de màgia; i Marceline, Sylvestre i Zaza o Los Excéntricos, Premi Nacional de Circ de la Generalitat 2011, lligaran classicisme i modernitat amb els seus equilibris, malabars i música.

Les propostes diürnes del parc de la Ciutadella, engalanat per a la ocasió per José Menchero, inclouen un parell de propostes de circ: l'espectacle de cabaret còmic amb acrobàcies i malabars del duo suís Full House i Tubo Transformer, un muntatge protagonitzat per una criatura inflable del Circus Bolshoi i Victor Savrasov, tots dos a l'escenari situat a la cascada. Pels voltants hi haurà espectacles itinerants per a tots els gustos. La dansa es diversifica en estils i espais. El bugui-bugui dels italians Silvan Zingg s'instal·larà a l'escenari de la Cascada, però el break dance i el hip-hop de Brodas Bros, i el claqué i la percussió sobre ferro, fusta i sorra dels Camut Band ho faran a l'escenari Til·lers. En aquest emplaçament hi actuaran també els Chapertons i el Mag Lari. A l'umbracle Font, i a la nit al Parc de la Llum, hi trobareu les precioses atraccions d'Antigua & Barbuda.

De nit, la Ciutadella es transforma en el Parc de la Llum i els russos Handmade aprofitaran per oferir un introducció plàstica a la coreografia El llac dels cignes que, en versió de 60 minuts, representaran ballarins destacats del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg, així com alguns ballarins catalans a l'escenari de la cascada i al mateix llac. La màgia tindrà també un lloc destacat aquests dies, i aquest és l'equipament cultural La Seca, l'antiga fàbrica de moneda de la Corona d'Aragó i la nova seu de l'Espai Brossa que, acabades les obres de remodelació, obre les portes al públic el dia de la Mercè amb una marató d'il·lusionisme coordinada pel mestre Hausson.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_