_
_
_
_
_
ENTREVISTA

NORBERT BILBENY 'La renovació cultural'

"Crearem un Codi d'Ètica de l'Ateneu"

Norbert Bilbeny (Barcelona, 1953), escriptor i catedràtic d'Ètica de la Universitat de Barcelona, n'és soci des del 1980. Presideix la candidatura alternativa que vol governar l'Ateneu els tres anys vinents.

Pregunta. Per què votar la seva candidatura?

Resposta. Perquè representem la renovació dels continguts i de la gestió que han passat a segon terme per la importància de les obres de restauració i per una certa concepció gerencialista de l'entitat.

P. Què és el millor del període que ha presidit Bohigas?

R. L'obra feta i el sentit de modernitat, centrats sens dubte en la personalitat de Bohigas. Però ara Bohigas ja no hi serà...

P. I el pitjor?

R. El model de gestió verticalista, i en allò cultural, poc permeable als grans debats i a les pròpies iniciatives de les seccions de l'entitat.

P. La seva candidatura representa totes les seccions?

R. Crec que sí. Però la Junta no és la Comissió de Cultura, en què els o les ponents efectivament han de representar totes les àrees culturals de l'Ateneu. El nostre lema, i consigna d'actuació, és precisament el de "Tota la cultura, totes les veus".

P. Què serà el primer que canviarà si guanya avui?

R. L'enfocament de la cultura, que ha de ser més catalanista, europeista i cosmopolita. Fins ara, la programació ha estat sobretot lligada a la política cultural barcelonina.

P. Quins són els reptes més importants?

R. La renovació cultural, la gestió més propera als socis i sòcies, el manteniment i la cerca de fonts de finançament. Crearem la figura del defensor/a de l'associat, independent de la Junta. I un Codi d'Ètica de l'Ateneu.

P. Quin és el sentit de l'Ateneu Barcelonès al segle XXI?

R. El d'un centre universal de cultura i cohesió ciutadana en un enclavament romàntic local. Insuperable!

P. Ateneu o biblioteca municipal?

R. Ateneu, i punt. No som ni volem ser una biblioteca pública, ni un centre cívic obert a qualsevol iniciativa, ni una plataforma de la política oficial de cultura.

P. La crisi afecta a l'Ateneu?

R. La crisi afecta a tothom, no som una excepció. Però no a la moral ni a les iniciatives dels ateneistes. La crisi econòmica és també una crisi de valors, però això últim a un ateneista no l'afecta. Més i tot: ens fa créixer! L'Ateneu ha d'ajudar a comandar culturalment la sortida de la crisi econòmica. La meva candidatura s'ha compromès a fer-ho.

P. L'Ateneu pot créixer més?

R. L'Ateneu ha de créixer més. Si no, no té futur. Ara només tenim un 11% d'associats de menys de 35 anys! I unes seccions culturals que poden i han de funcionar encara millor. No cal dir que si no és amb l'entrada de joves, no ho aconseguirem.

P. És partidari de la modernització total del centre?

R. Per durar 150 anys més: modernització total, inclosa la renovació cultural i de la gestió. És justament el nostre programa!

L'Ateneu: un jove de 150 anys

Oriol Bohigas deixa el llistó molt alt. Durant el mandat, l'Ateneu ha modernitzat les biblioteques, la façana i el saló d'actes de la seu, ha augmentat el nombre de socis (de 1.200 ha passat a 4.200), amb més dones i joves, ha renovat l'entitat amb nous estatuts (hi haurà eleccions cada tres anys i no quatre), més activitats, entre les quals 60 cursos i 30 tertúlies i una Escola d'Escriptura amb 1.500 alumnes. Entre els reptes de futur: ser present a les xarxes socials per arribar a més gent. Tot perquè "l'Ateneu segueixi sent un centre de diàleg enfront de la confrontació, de llibertat i d'autonomia", com va dir Bohigas a l'inici de la celebració dels 150 anys de l'entitat.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_